FAQ
Split-It in makkelijke antwoorden
We hebben alvast een aantal vaak gestelde vragen over Split-It beantwoord. Vind je geen sluitend antwoord op jouw vragen? Stuur ons je vraag via het contactformulier.
We hebben alvast een aantal vaak gestelde vragen over Split-It beantwoord. Vind je geen sluitend antwoord op jouw vragen? Stuur ons je vraag via het contactformulier.
Wat is Split-It?
Een nieuwe koopformule voor nieuwbouw waarbij je eerst de woning koopt en later de grond. Door de kosten te splitsen en slimmer te spreiden in de tijd, wordt het kopen van een energiezuinige nieuwbouwwoning voor een grotere groep mensen haalbaar.
Wat is splitskopen?
Een term die is ontstaan wanneer de nieuwe koopformule ‘Split-It’ werd gelanceerd. Splitskopen houdt in dat de aankoop van woning en grond wordt opgesplitst. In eerste instantie koop je de woning. Na maximaal zeven jaar koop je – indien gewenst – de grond. Zolang de grond eigendom blijft van de projectontwikkelaar, betaal je een maandelijkse vergoeding.
Hoe werkt Split-It?
Je koopt in eerste instantie enkel de woning. De grond blijft nog even eigendom van Van Roey. Bij aankoop van je woning betaal je dus geen grondwaarde én dus ook geen 12% registratierechten.
De drempel om een energiezuinige nieuwbouwwoning te kopen, wordt dan ook aanzienlijk verlaagd want:
Na maximaal zeven jaar kan je – indien gewenst – de grond aankopen. Op die manier wordt er meer tijd ingebouwd om nog even te sparen. Daarnaast is het mogelijk dat je (financiële) situatie na verloop van tijd verandert (van single naar koppel met tweeverdieners, je loon stijgt, je neemt je pensioenspaarpot op,..). Tenslotte kan ook een financiële meevaller zoals een schenking voor meer ademruimte zorgen.
Intussen kan je op beide oren slapen en van alle wooncomfort genieten omdat:
Je komt dus niet voor verrassingen te staan wanneer je na een aantal jaar de grond wil aankopen. Zolang Van Roey eigenaar blijft van de grond, betaal je een bescheiden maandelijkse vergoeding. Dit bedrag verandert niet in de tijd, ligt vast en wordt op voorhand duidelijk gecommuniceerd aan de koper. De koper heeft 7 jaar tijd om de grond aan te kopen.
Word ik eigenaar van de woning als ik koop via Split-It?
Absoluut. Daarin verschilt Split-It niet van een klassieke aankoop. Het enige verschil is dat je meteen eigenaar wordt van de woning en pas na verloop van tijd van de grond (wanneer je deze wenst aan te kopen).
Waarom krijg ik maximaal zeven jaar de tijd om de grond te kopen?
Uit onderzoek blijkt dat dit voor kopers een realistische tijdspanne is om financieel een stap vooruit te zetten (meer gespaard, beter betaalde job, financiële meevaller,…), anderzijds koesteren wij niet de ambitie om gedurende lange tijd eigenaar te blijven van de grond.
Waarom lanceert Van Roey Vastgoed de nieuwe koopformule Split-It?
Als projectontwikkelaar vinden we het belangrijk om maatschappelijk relevant te blijven in een veranderende woningmarkt. De realiteit is dat steeds meer mensen het alsmaar moeilijker krijgen om een eigen woning te verwerven:
Waarom zou ik kiezen voor Split-It? Wat is er mis met een traditionele aankoop?
Er is niets mis met het kopen van vastgoed op de klassieke manier, integendeel: voor veel mensen blijft dit de meest voor de hand liggende manier om een eigen huis te verwerven. Maar via de traditionele weg is het verwerven van een nieuwbouwwoning voor veel mensen financieel onhaalbaar geworden. Split-It is dan ook geen vervanging van de klassieke aankoop maar eerder een aanvulling voor diegene voor wie een klassieke aankoop onhaalbaar is geworden. Alle kosten – van grond tot materialen – blijven stijgen. Tegelijkertijd eisen de banken een aanzienlijk startkapitaal vooraleer je een woonlening krijgt. Met Split-It wordt de aankoop van nieuwbouw opgesplitst in woning en grond. Op die manier kan je de kosten spreiden en is jouw woondroom ook bereikbaar met een minder grote spaarboek.
Voor wie is Split-It interessant?
Moet ik aan bepaalde voorwaarden voldoen om een nieuwbouwwoning te kopen met Split-It? Kom ik in aanmerking voor een splitsaankoop?
Wij hopen natuurlijk om de woondroom van zoveel mogelijk mensen te kunnen realiseren maar het kopen van nieuwbouw – ook via Split-It – is niet voor iedereen weggelegd. Daar zijn we liever meteen eerlijk over.
Deze nieuwe koopformule is vooral gericht op mensen die momenteel niet over een grote spaarboek beschikken maar er wel een kunnen opbouwen. Het rekenmodel geeft al een concreter beeld over het financiële plaatje. Maar elk verhaal of elke situatie is anders. Heb je interesse, neem dan zeker met ons contact op. Wij bekijken graag samen met jou of we met splitskopen jouw woondroom kunnen verwezenlijken.
Splitskopen of huurkopen? Is huurkopen voor starters of herstarters niet interessanter?
Bij huurkopen heb je geen keuze qua inrichting, maar woon je in een echt huurappartement. Verder kan je niet vanaf dag 1 meerwaarde realiseren. Als je niet koopt, ben je je geld kwijt. Maar stel dat je in geval van splitskopen, de grond niet koopt kan je bij verkoop van je woning op dit stuk van het pand wel meerwaarde creëren.
Wat zijn de voordelen van Split-It voor mij als koper?
Wat zijn de nadelen van Split-It voor mij als koper?
Wat zijn de voordelen voor jullie als projectontwikkelaar?
We moeten daar niet flauw over doen: nieuwbouwprojecten ontwikkelen en verkopen is onze business. Dat we met deze nieuwe koopformule inspelen op de steeds hogere woningprijzen en eisen die de bank stelt bij de aankoop van een woning is duidelijk. De formule zorgt ervoor dat we opnieuw een bredere doelgroep kunnen aanspreken en dus makkelijker onze woningen kunnen verkopen. De woningmarkt zal de komende 10 jaar meer gaan inspelen op het betaalbaar maken van een aankoop, een trend die door de huidige energiecrisis nog wordt versneld.
Is Split-It een nieuwe formule op de woningmarkt?
Voor Vlaanderen wel. Maar in het buitenland bestaat het ook. Zo is duo-koop in Nederland al helemaal ingeburgerd. Alleen wordt het daar geregeld door een centraal fonds en blijft de grond eigendom van de gemeente. Bij het Split-It verhaal creëren wij de kansen voor wie net te weinig eigen inbreng heeft om nieuwbouw te kopen. De woningmarkt zal de komende 10 jaar meer gaan inspelen op het haalbaar maken van een aankoop, een trend die door de huidige energiecrisis nog wordt versneld.
Hoe groot zien jullie dit op termijn?
Dit is nieuw, mensen moeten dit nog ontdekken. Maar als het van ons afhangt, maken we deze formule mogelijk bij al onze projecten.
Kan dit systeem op elk project worden toegepast? Kan elke Vlaming zijn huis op deze manier verkopen?
Helaas kan dit niet in elke gemeente. Voorlopig biedt Van Roey Vastgoed dit aan op een aantal van zijn projecten in Vlaanderen. Uiteraard willen we dit graag uitbreiden. Dus: burgemeesters of schepenen die oren hebben naar dit verhaal en meer mensen de kans willen geven om duurzame nieuwbouw te kopen, mogen altijd Van Roey Vastgoed contacteren.
Wanneer ik na bijvoorbeeld 3 jaar mijn woning wil verkopen, ga ik dan op zoek naar een koper die én de woning én de grond koopt? Of kan ik mijn Split-It contract mee doorverkopen zodat deze nieuwe koper ook nog 4 jaar kan genieten van de voordelen van splitkopen?
Dat is wettelijk helaas onmogelijk. Wanneer je beslist de woning te verkopen, worden woning en grond opnieuw samengevoegd en samen verkocht. Ofwel aan een nieuwe koper ofwel aan Van Roey tegen de afgesproken prijs die vooraf contractueel bepaald werd.
Wat is het verschil in investering tussen klassieke koop en splitskoop op het moment van aankoop?
In tegenstelling tot een klassieke aankoop, koop je met Split-It in eerste instantie enkel de woning. De grond blijft nog even eigendom van Van Roey. Daarom betaal je bij aankoop van je woning via Split-It geen grondwaarde én dus ook geen 12% registratierechten.
De drempel om een nieuwbouwwoning te kopen, wordt dan ook aanzienlijk verlaagd want:
Na maximaal zeven jaar kan je – indien gewenst – de grond aankopen. Dit verduidelijken we graag aan de hand van een cijfervoorbeeld.
Ben ik op het einde van de rit niet meer geld kwijt met Split-It dan wanneer ik het huis en de grond in één keer zou kopen (=klassieke aankoop)?
Op het einde van de rit ligt de totaalkost voor een splitskoop inderdaad hoger in vergelijking met een klassieke aankoop. Maar net omdat het kopen van vastgoed vaak niet meer haalbaar is via de traditionele weg, hebben wij Split-It als nieuwe koopformule geïntroduceerd. Door de kosten op een slimme manier te spreiden, kunnen ook mensen met een minder groot spaarboekje hun woondroom waarmaken.
Dus ja, er is effectief een meerkost maar daar tegenover staat dat je meteen kan genieten van het comfort van een energiezuinige nieuwbouwwoning. Een alternatief is huren maar in dit scenario betaal je op het einde van de rit nog meer. Dit verduidelijken we graag aan de hand van een cijfervoorbeeld.
Wat is het verschil tussen huren en splitskopen?
In vergelijking met huren, bouw je met splitskopen wel degelijk kapitaal op. Ook geniet je zoals bij een klassieke aankoop van enkele interessante fiscale voordelen. Je betaalt geen huur aan een andere eigenaar, maar je zal een maandelijks bedrag (lening) moeten afbetalen aan de bank. We maakten de vergelijking tussen een aankoop met Split-It of huren.
Jullie vragen om een maandelijkse vergoeding (canon) voor de grond te betalen: waarom vragen jullie dit en hoe wordt deze berekend?
Zolang Van Roey eigenaar blijft van de grond en deze voor jou in bewaring houdt, betaal je hiervoor elke maand een bescheiden vergoeding. Deze vergoeding of ook ‘canon’ genoemd, staat duidelijk beschreven in het Split-It contract en varieert tussen de 40 en 100 euro (jaarlijks is dit 1,5% van de grondwaarde). Dit bedrag verandert niet in de tijd, ligt vast en wordt op voorhand duidelijk gecommuniceerd aan jou als koper. Van zodra je de grond aankoopt, valt deze kost uiteraard weg.
We hebben een handige pagina gemaakt met een rekenvoorbeeld.
Wat als ik de maandelijkse vergoeding niet kan betalen?
Als je zes maanden in gebreke blijft bij het betalen van de maandelijkse vergoeding, kan Split- It de overeenkomst ontbinden en de woning van jou terugkopen aan 80% van de oorspronkelijke aankoopprijs (exclusief kosten).
Is er een addertje onder het gras? Ga ik na zeven jaar plots de rekening gepresenteerd krijgen?
Nee, alles wordt op voorhand helder en duidelijk gecommuniceerd. Zo worden de grondwaarde en de prijsevolutie meteen bij de aankoop contractueel vastgelegd en meegedeeld aan jou als koper. Je komt dus niet voor verrassingen te staan wanneer je na een aantal jaar de grond wil kopen.
Wat als de prijs van bouwgrond instort?
Dat is erg onwaarschijnlijk maar dit heeft geen effect op de afspraken die we met jou gemaakt hebben als koper. De grondwaarde en de prijsevolutie van de grond worden immers meteen bij de aankoop duidelijk beschreven in het Split-It contract. Kortom, zelfs als de prijs van de bouwgrond zou instorten, dan koop jij de grond aan tegen het tarief dat op voorhand contractueel werd vastgelegd.
Zijn er verborgen kosten?
Nee, er zijn geen verborgen kosten. Vooraleer je overgaat tot aankoop, lichten we alle mogelijke financiële aspecten rond Split-It toe. Transparantie is essentieel.
Moet ik mijn lening bij een bepaalde bank afsluiten of kan ik zelf kiezen welke bank ik neem?
Wij hebben de formule voorgelegd aan en afgestemd bij alle grootbanken en de reacties waren overwegend positief. Maar het is een nieuwe formule en daarom niet abnormaal dat men er in de kantoren nog niet volledig vertrouwd mee is. Daarom bieden we in de opstartfase van dit concept kopers vrijblijvend aan dat we meegaan naar hun bank om het concept toe te lichten en het koopproces mee op te volgen. Kopers kunnen ons hier steeds vrijblijvend over contacteren.
Wat als ik na zeven jaar moet bijlenen om de grond te kopen: komen daar nieuwe (bank)kosten bij kijken? Hoe staan de banken hier tegenover?
Dit werkt net op dezelfde manier als het afsluiten van een renovatielening. Met dat verschil dat je met splitskopen vanaf het begin in een afgewerkte, energiezuinige woning woont. In het beste geval kan je de aankoop van de grond zelfs koppelen aan een herziening van je lening en wordt de totaalkost van je woning dus goedkoper.
Ben ik voldoende verzekerd als ik voor Split-It kies? Moet ik een aparte verzekering nemen?
Nee. Er is geen enkel verschil met een standaard aankoop.
Word ik eigenaar van de woning als ik koop via Split-It?
Absoluut. Daarin verschilt Split-It niet van een klassieke aankoop.
Kan iemand anders de grond kopen terwijl ik Split-It gebruik?
Dat is onmogelijk. De grond blijft eigendom van Van Roey tot jij hem overkoopt en de woning en grond samenvoegt. Als je de woning liever verkoopt, wordt de grond mee verkocht. Op dat moment worden woning en grond ook samengevoegd.
Kan Split-It de grond doorverkopen?
Neen, dit is juridisch onmogelijk. De bewoners daarentegen hebben wel alle vrijheid om op elk moment hun grond aan te kopen (maximum 7 jaar tijd om te beslissen), hun woning te verkopen of te verhuizen.
Stel, ik wil na zeven jaar in de woning blijven wonen, maar ik heb niet voldoende gespaard om de grond te kopen? Wat gebeurt er dan?
In dat geval, kan je jammer genoeg niet in de woning blijven wonen. Je dient de woning te verkopen aan iemand anders of aan ons. Zelfs als de huizenmarkt zou instorten, betalen wij sowieso de oorspronkelijke aankoopprijs (exclusief kosten) voor de woning terug.
Stel, ik wil mijn woning na drie jaar opnieuw verkopen. Hoe gaat dat in z’n werk?
Wanneer je zou beslissen de woning te verkopen, worden woning en grond opnieuw samengevoegd en samen verkocht. Je kan dan verkopen aan iemand anders.
Wat is ‘recht van opstal’?
Dit is het juridisch kader waarbinnen de koopformule Split-It werd vormgegeven. Het recht van opstal is het recht om de eigendom van gebouwen of beplantingen te hebben op andermans grond, gedurende een periode van maximaal 50 jaar. De persoon die de eigenaar van de grond is en die dit recht verleent, is de opstalgever. De persoon (of de vennootschap), die het recht verkrijgt, de opstalhouder. De eigendom van de grond wordt dus afgesplitst van de eigendom van de gebouwen of opstallen. De eigendom wordt als het ware horizontaal afgesplitst.
Wat is een canon?
Dat is de maandelijkse vergoeding die je betaalt voor de grond die bij je woning hoort, maar die Van Roey voor jou in bewaring houdt. Deze vergoeding staat duidelijk beschreven in het Split-It contract en varieert tussen de 40 en 100 euro (jaarlijks is dit 1,5% van de grondwaarde). Dit bedrag verandert niet in de tijd, ligt vast en wordt op voorhand duidelijk gecommuniceerd aan jou als koper. Van zodra je beslist om naast de woning ook de grond aan te kopen, valt deze kost uiteraard weg. We hebben een handige pagina gemaakt met een rekenvoorbeeld.
Is er een verschil met een klassieke aankoop bij een overlijden?
Nee. Er is geen enkel verschil met een standaard aankoop.
Wat als Split-It ophoudt te bestaan of wordt overgenomen?
Wij zijn een gezond bedrijf dat al meer dan 280 jaar bestaat. Bovendien kan Split-It niet ophouden te bestaan omdat we contractueel verplicht zijn onze engagementen na te komen. De kopers kunnen dus op beide oren slapen.
Heb je op de website nog geen antwoord gevonden op jouw specifieke vragen over splitskopen met Split-It? Aarzel dan niet om contact op te nemen. We proberen je zo snel mogelijk alle informatie te geven die je zoekt.