Split-It in actie

Splitskopen versus huren

De cijfers in de Split-It kolom zijn hetzelfde als bij het rekenvoorbeeld waarbij we Split-It vergelijken met een klassieke aankoop.

In dit cijfervoorbeeld (splitskopen vs huren), bekijken we uiteraard de huurprijs over een periode van 25 jaar. Er wordt gestart met een bedrag van 784 euro per maand. Dit bedrag wordt jaarlijks met 2% geïndexeerd. Dat maakt dat je vanaf jaar 8 dus 900 euro per maand betaald en daar wordt opnieuw elk jaar 2% index op gerekend. Na het maken van de optelsom, geeft dat een bedrag van 291.835 euro na 25 jaar.

Het grote verschil is dat je niet vanaf dag 1 meerwaarde kan realiseren als huurder. Als je niet koopt, ben je je geld kwijt. Maar stel dat je in geval van splitskopen, de grond niet koopt kan je bij verkoop van je woning op dit stuk van het pand wel meerwaarde creëren. Met splitskopen bouw je dus wel degelijk kapitaal op. Ook geniet je zoals bij een klassieke aankoop van enkele interessante fiscale voordelen.

Cijfervoorbeeld dateert van januari 2023. Deze simulatie dient ter verduidelijking van het concept. Zij omvat een aantal aannames die dienen te worden bevestigd door de hypothecair kredietverstrekker en de notaris.